luni, 21 aprilie 2008

POIANA CAMPINA

Poiana Câmpina este o localitate situata in judetul Prahova la 2 km de Municipiul Campina.
Situată la o altitudine de cca. 300 m faţă de nivelul Marii Negre.
Înainte de Al Doilea Razboi Mondial era declarată staţiune balneoclimaterică, datorită băilor sărate care au funcţionat aici înainte de 1940. Terenul pe care au funcţionat aceste băi a fost proprietatea unui medic balneolog numit Popescu. După moartea acestuia, urmaşii (nepoţi) nu au avut banii necesari pentru a investi in restaurarea băilor, totul distrugându-se în timp. În timpul regimului comunist, primarii care s-au succedat la Primăria din Poiana Campina, au trecut terenul în administrarea uzinei locale SC Petroutilaj SA.
În momentul actual, aceste băi nu mai exista, cabinele fiind demolate, iar bazinul principal fiind complet distrus. Prin anii 1988-1989 a existat o iniţiativă a primăriei locale de a reconstrui aceste băi sărate, însă după revoluţia din decembrie 1989 această idee a fost abandonată.
Localitatea Poiana Câmpina are aproximativ 7-8000 de locuitori şi două sate în componenţă, Poiana şi Bobolia.
În anii 1988-1989 a ţinut de oraşul Campina fiind un cartier al acestuia. De fapt gara CFR Câmpina se găseşte pe teritoriul comunei Poiana Câmpina. Aşezarea are o şcoală generală de 8 clase; pe teritoriul său se găseşte şi biserica locală "Adormirea Maici Domnului" Poiana Câmpina care a fost în trecut mănăstire.
De numele acestei localităţi este legat numele marelui sociolog Dimitrie Gusti, care înainte de 1940 venea des aici.
Multă vreme localnicii au lucrat la uzina locală ce a aparţinut societăţii ASTRA Română între cele două războaie mondiale. De numele localităţii se leagă şi existenţa echipei de fotbal Poiana Câmpina, înfiinţată în anul 1936 şi denumită anterior Astra Câmpina (după numele uzinei din localitate), si mai nou FCM Campina.

Niciun comentariu: